Spara pengar – gör det själv

Det här med pengar och ekonomi handlar inte bara om att göra bra affärer, det handlar om att spara in onödiga utgifter. Jag tänkte här ta upp ett typexempel på när man kan spara in massor med pengar genom att ta sig lite tid att fixa själv. Om jag får måla upp ett litet exempel här så kan vi ponera att det under höststormarna blåst ned en stor gren på ditt tak och slagit sönder en eller ett par av dina takpannor. Dessa vill man ju så klart ordna så fort som möjligt så att det inte regnar in på tjärpappen och riskerar att släppa igenom fukt. Man brukar säga att så länge taket är helt så klarar sig ett hus men så fort taket går sönder så kommer är det kört.

Det är därför av yttersta vikt att alltid ha ett ordentlig tak på ett hus. Det här gäller i första hand trähus men det är värt att tänka på i alla fall. Så länge taket är i toppskick så behöver inte allt annat vara det. Det innebär i alla fall att man vill ersätta trasiga takpannor med hela så snabbt som möjligt. Har man då ingen stege att ta sig upp på taket med så kostar det i många fall flera tusen att köpa en ny bra stege. Här är en bra stege från Byggmax. Den kostar 2495 kr. Om man istället köper lite virke och snickrar ihop en stege själv så kommer man långt med bara några hundralappar. Att bygga en stege är varken svårt eller speciellt tidskrävande. Det är faktiskt ganska kul och en viss känsla av belåtenhet infinner sig oftast efter att man är klar då man faktiskt byggt och skapat något själv.

Så vad behövs för att bygga en ordentlig stege? Först behöver du så klart virke. Några långa brädor. Längd beror på hur lång du vill att stegen ska vara men jag skulle nog rekommendera minst 5 meter långa, kanske fem meter till och med. Du behöver även virke för fotstegen på stegen. Här kan man ta en lite tunnare bräda. Vill man ha en riktigt rejäl stege så kan man ta två plankor på 45 millimeter i tjocklek och 95 millimeter i bredd. då har man en riktigt stark stomme. Stegen kommer att väga en del men det gör ingenting. Det finns två huvudsakliga sätt att göra trappstegen på. Ett enkelt sätt och ett lite svårare men snyggare sätt. Vi börjar med det enklaste sättet. Där tar man bara och lägger de två långa brädorna på ca 50 centimeters avstånd från varandra, på högkant och sen tar man trappstegsvirket som i det här fallet kan vara ganska smalt. räcker med ca 20 mm i tjocklek och 50 cm i bredd. Spika eller skriva fast dessa med 28-30 cm mellanrum. Vips så har man en stege som ser ut ungefär så här.

stege1

Det andra sättet är betydligt krångligare men det blir snyggt. Då får man såga ut spår på ca 2 cm i de stommen på vardera sida. Dessa spår ska också ha en liten lutning så att trappstegen blir raka när stegen lutar. Spåren ska vara lika tjocka som trappstegen, men det gör inget om de blir lite större. Kom du ihåg att låta trappsteget vila på den nedersta kanten. det gör inget om det blir ett litet mellanrum på ovansidan. Passa in trappstegen i spåren och skruva fast dem. En sån här stege är väldigt snygg och lite bekvämare att gå på än den första varianten men har man inte tid eller ork att göra på det här sättet så går det lika bra att göra som det första exemplet. En stege som gjorts på det här sättet ser ut så här.

stege2

Det finns fortfarande många fler metoder att använda sig av när man bygger en stege och jag ska ta upp ytterligare en av dessa. Man behöver fortfarande de två stommarna men sedan köper man runda träpinnar med ca 50 mm i diameter. Borra hål i stommarna och för in pinnarna i hålen. Här låter man de runda pinnarna vara lite bredare än vad stegen är och så gör man ett litet hål på utsidan där man stoppar in en spärr så att pinnarna inte kan glappa fram och tillbaka och i värsta fall åka ur när man går på stegen. Den här typen av stege är väldigt elegant och blir något lättare än de andra varianterna. Det tar lite tid att bygga en sån här också eftersom man måste borra jämna hål och fixa med sprintar som hindrar att något lossnar och går sönder. Så här ser en sådan stege ut.

stege3